În data de 16 aprilie 2024, asociațiile CRIES, Mai Bine și REPER 21 au lansat la Iași Manifestul Buen Vivir-ului.
Cu această ocazie, reprezentanții celor 3 organizații au discutat despre principiile care i-au adus împreună de peste 15 ani.
Manifestul Buen Vivir-ului este o declarație de viziune cu privire la dezvoltarea comunităților noastre, care încurajează generarea de legături umane, în defavoarea materialismului, supraproducției și a supraconsumului.
” Ne propunem să dezvoltăm în comunitățile noastre grupuri de activiști care să pledeze pentru responsabilizarea structurilor de la nivel local. Vom desfășura activități de educație comunitară care să permită concetățenilor noștri să conștientizeze impacturile potențiale ale acestor crize globale asupra propriilor activități, moduri de viață, familii”.
Lansarea Manifestului Buen Vivir-ului s-a realizat în prezența reprezentanților celor 3 organizații, dar și a altor colaboratori ai acestora, care au participat online.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Mâine durabil pentru toți”, derulat de Asociația Mai bine (Iași), în parteneriat cu Asociația REPER21 – Rețeaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile (București) și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare (Timișoara), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 74.340,00 Euro și este derulat în perioada 1 mai 2023 – 30 aprilie 2024.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.