Proiectul Be part of CSA!, a fost implementat în perioada 2014-2016, cu co-finanțare din partea programului Erasmus+. Parteneriatul de proiect a fost compus din TVE (Hungaria – lider de parteneriat), PRO-BIO LIGA (Republica Cehă ), URGENCI (Franța) și asociația CRIES din România.

Bugetul gestionat de asociația CRIES în cadrul proiectului a fost de 42. 846 euro.

Proiectul a urmărit facilitarea implicării în demersuri de agricultură susținută de comunitate în rândul consumatorilor și producătorilor.

Principalele rezultate obținute:

  • dezvoltarea unui program de educație non-formală adresat consumatorilor și producătorilor interesați de agricultura susținută de comunitate. Programul a fost dezvoltat modular, cuprinzând 4 module distincte de formare;
  • realizarea unei Broșuri de promovare a agriculturii susținute de comunitate;
  • realizarea unui film de scurtă Be part of CSA!;
  • organizarea, în România, a unor sesiuni de formare pentru 60 de persoane, consumatori și producători interesați de parteneriatele de solidaritate ASAT. Unul dintre cele 4 modul de formare a fost organizat la o grădină ASAT de lângă Odorheiul-Secuiesc, facilitând schimbul de experiență și formarea de competențe practice;
  • organizarea unor schimburi de experiență în Ungaria, Cehia, Franța și România pentru membrii parteneriatului transnațional.

Participarea în proiect ne-a permis să înțelegem mai bine cum evoluează domeniul agriculturii susținute de comunitate la nivel european, dar și să dezvoltăm strategii comune de acțiune în regiune. Ne confruntăm cu probleme similare, cum ar fi dispariția micilor producători, reducerea accesului la alimente de calitate, dezvoltarea unei agriculturi intensive cu imapct negativ asupra mediului, creșterea dependenței de industria de agro-business (tratamente, semințe, etc). În România, cel mai cunoscut exemplu de agricultură susținută de comunitate este reprezentat de parteneriatele ASAT, acesta fiind modelul pe care l-am promovat în cadrul proeictului nostru.

Partener naționali: ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești.