Partenerii proiectului: Culinartiv, Observator Gastronomic și Modernism
Un proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.
Principalele activități ale proiectului
- 4 ateliere gastronomice, organizate în Timișoara prin implicarea unor bucătari, persoane pasionate de gătit, bloggeri culinari




Cum se traduce sustenabilitatea în bucătărie – este una dintre întrebările principale pe care o adresăm de mai mulți ani.
Prin atelierele gastronomice am pus în evidență, prin exemple foarte practice, cum putem reinterpreta rețete vechi, reduce risipa alimentară și valorifica produse locale, provenite dintr-o agricultură sustenabilă.
Atelierele gastronomice au fost organizate prin implicarea următorilor invitați: Botineșteanu Radu, Chykaliuk Iryna, D’Alfosno Pierre, Gheorghică-Chirilă Anca, Morar Andreea, Pătroi Andreea, Tănăsuc Andra.
Am avut alături de noi bucătari profesioniști, bloggeri culinari și persoane pasionate de gătit. Totodată, am colaborat cu elevi de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara, care au fost implicați în pregătirea și servirea preparatelor, sub îndrumarea unui mentor.
Elevi implicați: Caragena Laurențiu, Căițanu Ianna, Dundi Daniel, Lungu Denisa, Preduț Melinda
Reguli pentru un gătit conștient și etic
În organizarea fiecărui atelier, invitații au respectat câteva reguli importante:
- Rețete care reflectă specificul cultural sau opțiuni de consum etic
- Utilizarea de ingrediente sezoniere și sustenabile, provenite din surse locale: de cele mai multe ori, legumele au fost achiziționate din piață sau chiar din coșurile ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești. Pentru produsele care nu sunt disponibile la nivel local, s-a optat pentru produse certificate ecologic sau Fair Trade
- Rețete care promovează reducerea risipei alimentare
Dorim să încurajăm gătitul acasă, prin rețete simple și nutritive, adaptate stilului de viață modern, dar și schimbărilor climatice pe care le traversăm.
- 4 expediții culturale gastronomice organizate în diferite zone din țară
Se urmărește identificarea unor inițiative valoroase de conservare și promovare a patrimoniului gastronomic
- 1 masă rotundă ce abordează tema patrimoniului gastronomic
Masa rotundă aduce împreună cercetători, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, experți în gastronomie și reprezentanți ai autorităților locale.
- Relația hranei cu terroir-ul: discuții despre influența factorilor locali – sol, climă, biodiversitate – asupra gustului și calității produselor, cu exemple concrete de produse locale certificabile.
- Rolul cercetării în inventarierea și protejarea patrimoniului local: importanța proiectelor de cercetare și inventariere în conservarea tradițiilor culinare.
- Inițiative pentru promovarea gastronomiei locale: impactul punctelor gastronomice locale, experiențele culinare autentice, lanțurile alimentare scurte și rolul autorităților locale în promovarea gastronomiei sustenabile.
Activități conexe:
- Lansarea expoziției foto „Gustul ca patrimoniu”
- Degustare de produse locale: o experiență culinară care a oferit participanților șansa de a descoperi arome autentice din diverse regiuni ale României
Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici
- 4 materiale digitale, realizate pe baza unor interviuri cu reprezentanți ai unor modele de bune practici din Italia și Franța
-din domeniul gastronomic și al educației pentru o alimentație sustenabilă