2016-2018

În data de 30 noiembrie 2016, s-a organizat la Roma întâlnirea de lansare a proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation, co-finanțat prin programul Erasmus+.

Proiectul „TVET și economia socială și solidară în Europa ” urmărește promovarea economiei sociale și solidare în curricula din învățământul de tip TVET (învățământul profesional și tehnic).

Bugetul gestionat de asociația CRIES în cadrul proiectului a fost de 21.947,00 EUR.

Proiectul s-a derulat în perioada 2016-2018, fiind implementat printr-un parteneriat transnațional, format din următoarele organizații: APDES – Portugalia (lider de parteneriat), ASPECT- Management and Intercultural Relations – Bulgaria, CRIES – România; Institouto Anaptixis Epicheirimatikotitas Astiki Etaireia – Grecia, Glafka s.r.o – Republica Cehă, Solidarius Italia s.a.s – Italia, Technologie-Netzwerk Berlin e.V. – Germania, RIPESS Europe – Luxemburg.

Proiectul s-a bazat pe două premize importante:

(1) economia socială și solidară ca model socio-economic alternativ 

(2) învățământul profesional și tehnic (TVET) ca instrument pentru schimbare socială.

Economia socială și solidară ca model socio-economic alternativ

Economia socială și solidară se afirmă tot mai mult ca un model socio-economic vibrant și promițător în UE și în diferite părți ale lumii. Economia socială și solidară își are rădăcinile în valori și practici incluzive, cuprinzând organizațiile celui de-al treilea sector, precum: întreprinderi sociale, mișcări și cetățeni ce dezvoltă alternative la diferitele fațete ale crizei cu care ne confruntăm – creșterea inegalităților sociale, descreșterea practicilor democratice, creșterea șomajului structural, reducerea coeziunii sociale, provocări ale mediului înconjurător, migrări forțate etc. Paradigma economică dominantă nu mai poate oferi răspunsuri pentru aspirațiile profunde ale oamenilor și planetei, fapt ce face necesar un model sustenabil, bazat pe reciprocitate și solidaritate .

Învățământul profesional și tehnic (TVET) ca instrument pentru schimbare socială

O schimbare de paradigmă necesită o schimbare în conștiință. Acesta este motivul pentru care educația și formarea constituie o parte fundamentală a acestui proces – și mai ales pentru TVET, cu un mare potențial de a transforma generațiile mai tinere în cetățeni și profesioniști, care sunt mai informați și conștienți, precum și mai capabilă să facă față provocărilor societale actuale.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. identificarea oportunităților și constrângerilor existente pentru a introduce economia socială și solidară în curriculum TVET, la nivel european și național;
  2. dezvoltarea unui pachet de training privind economia socială și solidară și pilotarea acestuia;
  3. promovarea includerii unor module de economie socială și solidară în curricula din învățământul profesional și tehnic.
Activitățile proiectului s-au adresat mai multor grupuri țintă specifice, precum:
  • furnizorii de formare de la nivel local, național și european în domeniul TVET;
  • organizații locale, naționale și europene implicate în economia socială și solidară;
  • decidenți politici de la nivel local, național și european;
  • participanții la cursurile de economie socială și solidară.
Asociația CRIES a coordonat dezvoltarea și pilotarea modului de formare Finanțare etică și solidară și alte resurse, pilotarea acestuia realizându-se la Plovdiv, Bulgaria.

Ca parte a strategiei de promovare a economiei sociale în învățământul profesional și tehnic, CRIES a organizat în 2018 Caravana economiei sociale și solidare în învățământul profesional și tehnic, campanie de promovare a inițiativelor de economie socială și solidară.

Resurse