2018-prezent

Programul LA PAS este produs de Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Este un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas” și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil.

Dorim să inspirăm comunitatea locală și să ne lăsăm inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

Ne propunem să dezvoltăm competențe de consum responsabil în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, adoptarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității”.

Mihaela Vețan, președinte asociația CRIES

Programul LA PAS este compus din trei componente principale, cu o conexiune puternică între acestea:

  • Evenimente culturale responsabile;
  • Educație pentru consum responsabil;
  • Patrimoniu gastronomic și turism responsabil

Programului LA PAS / Slowing down este parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Ghidul pentru evenimente sustenabile” , publicat în 2018, încurajează organizatorii de evenimente culturale să acționeze ca agenți ai schimbării și să contribuie la dezvoltarea durabilă.
În 2019, CRIES organizează conferința europeană Evenimente culturale responsabile, facilitând schimbul de practici între mai mulți organizatori de evenimente culturale, informații despre resurse existente și instrumente de planificare ce pot fi utilizate. Totodată, evenimentul a pus în lumină și rolul autorităților publice în promovarea unor evenimente responsabile, având invitați din partea Consiliului Județean Sibiu, care a interzis utilizarea ambalajelor de plastic de unică folosință în cadrul evenimentelor finanțate din fonduri publice. În anul 2021, Primăria Municipiului Timișoara adoptă o Hotărâre similară de Consiliu Local.
Festivalul La PAS: Festival de gastronomie artizanală reflectă valorile asociației CRIES, promovând sustenabilitatea, consumul durabil, importanța hranei ca parte a patrimoniului cultural imaterial. Festivalul reprezintă totodată un laborator de învățare și inovare socială, în care organizatorii, împreună cu parteneri, furnizori, voluntari și publicul implicat, testează și învață cum își pot aduce contribuția în organizarea unor evenimente responsabile.

4 ediții de festival au fost organizate începând cu anul 2019. Dintre acestea, ediția din anul 2020 a fost organizată online, punând în lumină reziliența echipei de implementare, creativitatea și capacitatea de a se adapta la contextul pandemic pe care l-am traversat. Am organizat în premieră degustări online de produse artizanale (bere, brânză, miere, cidru), ne-am întâlnit pentru dezbateri pe teme de interes și am rămas în contact cu comunitatea LA PAS.

2019     2020     2022     2023

Componenta programului LA PAS

Evenimente culturale responsabile

Indiferent de tipul de eveniment pe care îl organizezi, deții un important potențial de a meșteșugi pe termen scurt o mini-utopie. Ai puterea de a produce schimbare și a lăsa participanților și audienței inspirația de a trăi mai sustenabil. Aceasta este moștenirea și contribuția pe care o poți aduce lumii întregi pentru un viitor mai sustenabil”.

Meegan Jones, sustainable event management

Începând cu anul 2018, mișcarea pentru consumul responsabil din România a fost susținută prin dezvoltarea programului educațional LA PAS, adresat tinerilor și cadrelor didactice. Astfel, am dezvoltat mai multe resurse și instrumente educaționale, am pus bazele unei comunități de învățare și am pilotat diferite metode de formare în domeniul dezvoltării durabile. Zeci de proiecte pilot au fost inițiate și implementate, prin colaborarea dintre cadre didactice, elevi, părinți și alți membrii ai comunității.
Anul 2019 a marcat debutul programului educațional LA PAS: educație pentru schimbare, care a evoluat de la o ediție la alta, susținându-se pe o rețea de învățare, ce s-a format treptat la nivel local. Metodologia bazată pe învățarea experiențială încurajează colaborarea între școli și organizații neguvernamentale, facilitând participarea elevilor și cadrelor didactice la acțiuni practice de experimentare a consumului responsabil. Prin parteneriatele pe termen lung, programul conectează tinerii la probleme și soluții în domeniul dezvoltării durabile și al economiei sociale, încurajându-i să adopte comportamente responsabile și să exploreze viitoare cariere în aceste domenii.
„Manualul pentru promovarea consumului responsabil”, publicat în 2018, a oferit resurse teoretice și a pus accent pe studii de caz locale, ilustrând moduri practice de adoptare a unor comportamente responsabile. Manualul se adresează cu precădere cadrelor didactice, interesate de abordarea integrată a tematicii de consum responsabil.

Componenta programului LA PAS

Educație pentru consum responsabil

În 2023, am explorat perspectivele profesorilor implicați în programul „LA PAS” printr-o serie de interviuri care au evidențiat rolul crucial al educației în formarea unei conștiințe critice privind consumul sustenabil și au adăugat dimensiuni umane și personale acestui efort colectiv pentru schimbare.

Programul LA PAS: educație pentru schimbare se bazează pe câteva principii importante, în acord cu obiectivele ONU privind educația pentru dezvoltare durabilă:

  • (1) Să trăim ceea ce învățăm!: credem că educația trebuie realizată într-o manieră integrată, bazându-se pe procese de transformare și colaborare între școală, familie, autorități publice și alți membri ai comunității. Comunitatea trebuie să devină un mediu de aplicare a competențelor pentru dezvoltare durabilă. În acest sens, am dezvoltat competențe pentru cadrele didactice și elevii implicați în contexte reale de viață, susținând transferul de cunoștințe în acțiuni experiențiale, practici și apoi comportamente. Am dezvoltat proiecte pilot în domeniul consumului responsabil, grădini educaționale, proiecte de reducere a risipei alimentare, modă sustenabilă, alimentație sănătoasă. Peste 250 de elevi și profesori s-au implicat ca voluntari în Festivalul LA PAS, eveniment cultural ce propune o reflecție colectivă cu privire la modelele de producție și consum;
  • (2) Educație integrată, nu o materie separată!: educația pentru dezvoltare durabilă nu trebuie privită ca o materie distinctă, izolată, de sine stătătoare. De aceea, în educația școlară, ea trebuie să devină parte integrantă a predării și învățării subiectelor esențiale (de ex. matematică, științe, studii sociale și limbi străine). Astfel, în programul LA PAS am colaborat cu cadre didactice ce predau materii foarte diverse (limba română, geografie, biologie, inginerie alimentară, educație civică, religie, muzică, chimie alimentară), inclusiv cu cadre didactice din învățământul primar. Acestea au demonstrat că subiectul dezvoltării durabile poate fi integrat în materii distincte, fiind nevoie însă de dezvoltarea creativității și a gândirii critice;
  • (3) Construim comunități de învățare!: am construit la nivel local o comunitate de învățare, formată din cadre didactice cu experiențe diferite, organizații neguvernamentale și alți membri ai comunității. Partajăm informații despre activități și provocări, ne susținem și ne inspirăm reciproc, construim cunoașterea într-o manieră colectivă. Prin intermediul comunității de învățare am promovat totodată dezvoltarea unei culturi a colaborării și deschiderea către comunitate a școlii.
Componenta „La PAS. Gustul ca patrimoniu” a devenit, începând din 2018, o platformă în continuă evoluție, care inovează în valorificarea patrimoniului gastronomic.
„Gustul ca patrimoniu” a debutat în 2018 cu un concurs de rețete tradiționale din Banat, provocând participanții să-și interogheze memoria afectivă, să caute în caietele vechi de rețete sau pur și simplu să gătească împreună cu membrii ai familiei sau prieteni.
„Gustul ca patrimoniu” a debutat în 2018 cu un concurs de rețete tradiționale din Banat, provocând participanții să-și interogheze memoria afectivă, să caute în caietele vechi de rețete sau pur și simplu să gătească împreună cu membrii ai familiei sau prieteni.
În 2019, proiectul a explorat conexiunile dintre gastronomie și arta contemporană, inclusiv prin expoziții contemporane inedite. Amintim aici expozițiile GASTRONOM, expoziția de colaje Playfood a Cristianei Bucureci sau expoziția foto Mămăliga, hrană pentru suflet, a artistei Mihaela Cărăvan.
Adaptarea online din 2020 a păstrat vie comunitatea LA PAS, demonstrând reziliența și importanța conectării, în ciuda obstacolelor pandemiei COVID-19.
Parteneriatul cu blogger-ul Laura Laurențiu a generat filme despre rețetele tradiționale din Banat, iar rubrica „Artizani LA PAS” a permis lansarea unor documentare despre meșteșuguri și producători locali din regiune.
Recunoașterea borșului ucrainean ca patrimoniu UNESCO în 2022 a adus în discuție dimensiunea culturală și socială a acestui preparat, punând accent pe rolul hranei, ca parte a diplomației culturale, inclusiv pe vreme de război. Astfel, prin programul LA PAS am creat mai multe momente de conexiune a refugiaților din Ucraina cu comunitățile locale. 300 de porții de borș ucrainean au fost preparate și servite în cadrul Festivalului LA PAS, urmând ca în luna noiembrie 2022, borșul să fie gătit în bistrouri Slow Food și restaurante sociale din Timișoara, Făgăraș, Târgu Mureș, Cluj, Turda, Odorheiu Secuiesc și Iași. Acțiunea a fost implementată în parteneriat cu Alternativa Vegană, Casa Terra, J’ai bistro, Slow Food Cluj Transilvania, Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor Cluj-Napoca,  Clubul Gastronomic Transilvan, Centrul Comunitar Gastronomic Turda – Slow Food Turda, Gondűző și Cuib.
În 2023, proiectul continuă prin ateliere culinare pentru promovarea hranei locale, de sezon, care respectă principiile Slow Food, consolidându-se ca motor de dezvoltare locală, transformând patrimoniul gastronomic în resursă vie ce oferă oportunitatea de a experimenta autenticitatea și diversitatea culturii culinare.

Componenta programului LA PAS

Patrimoniu gastronomic și turism cultural

De la reinterpretarea rețetelor tradiționale până la sublinierea impactului cultural al alimentației, „La PAS. Gustul ca patrimoniu” a devenit un motor de schimbare și promovare a diversității gastronomice, a hranei ca liant social. Programul evidențiază relația dintre hrană și cultură, promovând gastronomia ca parte a patrimoniului cultural imaterial. Prin evenimente variate, de la concursuri de rețete la expoziții și ateliere de gastronomie, programul stimulează un dialog inter-generațional despre valorile culinare transmise și moștenite. Care sunt gusturile pe care le lăsăm generațiilor viitoare, reprezintă una din interogațiile principale ce stau la baza acestei componente.

LA PAS în cifre:

  • 3554 elevi implicați în programul educațional de promovare a consumului responsabil
  • 305 activități educaționale organizate privind consum responsabil, reducerea risipei alimentare, grădini educaționale, alimentație sănătoasă;
  • 80 de profesori implicați în sesiuni de formare și organizarea de activități educaționale;
  • 346 de părinți implicați în activități educaționale
  • 235 de voluntari implicați din rândul elevilor și al profesorilor;
  • peste 70 de mici producători locali și artizani care au participat la 3 ediții ale Festivalului LA PAS: Festival de gastronomie artizanală;
  • peste 200 de workshop-uri, dezbateri, mese rotunde și degustări de produse locale, care au fost organizate;
  • o campanie națională de promovare a hranei ca patrimoniu cultural imaterial, organizată în contextul lansării războiului din Ucraina: Borșul ucrainean în patrimoniul UNESCO
  • o campanie locală de promovare a consumului de apă din rețeaua publică, Apă bună de băut.